خبرگزاري آريا- پس از اينکه دنداني از بين رفت و جاي آن خالي شد، مشکلات زيادي براي جويدن و حتي تکلم ممکن است پيش بيايد. يکي از راه هاي درمان اين وضعيت استفاده از ايمپلنت دندان است.
ايمپلنت دندان از جمله درمان هاي حوزه دندانپزشکي است که به نوعي جايگزين دندانِ از دست رفته طبيعي ميشود. هرچند که ايمپلنت مصنوعي کاملا ساختاري غيرزنده است، اما استحکام کافي براي جويدن غذا و شرايط ديگر را دارد. و در ظاهر دقيقا مشابه يک دندان سالم و طبيعي است که عملکرد جويدن را به خوبي انجام ميدهد.
ايمپلنت دندان چيست؟
ايمپلنت يا کاشت دندان، يک متد درماني است که در آن يک قطعه کوچک مصنوعي (معمولا از جنس تيتانيوم) در داخل استخوان فک ها قرار ميگيرد و به نوعي نقش دندان را ايفا ميکند.
ايمپلنت کاشته شده در استخوان معمولا با سلول هاي استخواني و دهاني سازگار است. و در کار آن ها اختلال ايجاد نمي کند. روي اين قطعه کاشتني را با تاج و روکش دندان پر ميکنند تا شکلي دقيقا شبيه به دندان ايجاد شود.
چرا ايمپلنت دندان از اهميت زيادي برخوردار است؟
به صورت خلاصه بايد گفت که کاشت دندان موفق ترين راه براي جايگزيني دندان در اشخاصي است که دندان طبيعي خود را از دست داده اند. تمامي ايمپلنت ها به نوعي مشابه با ريشه دندان عمل کرده و عمل جويدن را تسهيل مي بخشند.
برخلاف دندان هاي مصنوعي متحرک، ايمپلنت ها براي تکلم و غذا خوردن مشکلي محسوب نميشوند. زيرا محکم در فک شخص ثابت شده اند.
انتخاب نوع ايمپلنت دندان
شخص ابتدا بايد توسط دندانپزشک معاينه شده و ساختارهاي دهان، دندان و فک او با دقت ارزيابي شوند. پس از آنکه مشخص شد شخص هيچگونه مشکلي مربوط به ساختارهاي دهاني ندارد (مثل عفونت لثه و ..) دندانپزشک با توجه به شرايط شخص، نوع ايمپلنت را براي او انتخاب ميکند. نوع پروتز کاشته شده در فک متفاوت خواهد بود و ممکن است ثابت يا متحرک باشد.
چرا بايد از کاشت دندان استفاده کرد؟
به نظر ميرسد به خاطر دلايل موارد زير، رو آوردن به کاشت دندان در ميان افراد مختلف رو به افزايش است:
- زيرا اين روش، جديدترين راه حل براي جايگزين کردن دندان طبيعي از دست رفته است.
- به صورت دائمي در فک شما قرار داده ميشود و تا آخر عمر کارايي خود را حفظ ميکند.
- اعتماد به نفس افراد ميانسال و مسن را افزايش ميدهد
- به تکلم و گفتار کمک ميکند
- کاشت دندان به نوعي براي دندان هاي مجاور يک مزيت و تکيه گاه مناسبي تلقي ميشود.
- افزايش توان جويدن
- زيباتر شدن دندان ها و طرح لبخند
- بالا بودن ميزان موفقيت عمل کاشت ددان (تقريبا 97 درصد)
ميزان موفقيت ايمپلنت دندان چقدر است؟
طبق گزارشات رسمي از منابع معتبر، ميزان موفقيت ايمپلنت دندان در افراد مختلف چيزي حدود 97 درصد است. در حدود 3 درصد باقي مانده، به جاي اينکه ايمپلنت به بافت پيوند استخواني بچسپد به لثه متصل مي شود که بايد از نو عمل کاشت را انجام داد.
آيا کاشت ايمپلنت دندان شامل محدوديت سني خاصي ميشود؟
براي انجام اينکار معمولا بايد به اندازه کافي صبر کرد تا بافت استخواني صورت و فک ها به تکامل و انتهاي رشد خود برسند. سن اتمام رشد استخوان هاي صورت معمولا 18 سال است.
اگر پيش از اين سن اقدام به انجام کاشت ايمپلنت کرد، به خاطر رشد فک، سايز دندان کاشته شده کوچکتر ميشود. و بايد دوباره آن را تعويض کرد. ولي پس از اتمام سن 18 سالگي هيچگونه محدوديت خاصي در خصوص کاشت ايمپلنت دندان وجود ندارد و تا هر سني ميتوان اين کار را انجام داد.
بهترين زمان براي کاشت چه زماني است؟
به نظر ميرسد مناسب ترين زمان براي انجام اين کار بعد از کشيدن دندان باشد. اما مدت زمان آن ميتواند متفاوت باشد:
قرار دادن قطعه کاشتني دقيقا بعد از کشيدن دندان طبيعي (البته در مواردي که بيمار عفونتلثه و يا ديابت نداشته باشد)
اتصال قطعه کاشتني به مدت 3 هفته تا 3 ماه بعد از کشيدن دندان
و سرانجام قرار داردن قطعه ايمپلنت بيش از 3 ماه پس از کشيدن دندان
نکته:
بهترين زمان براي کاشت دندان هاي فک پايين 2 تا 3 ماه پس از کشيدن دندان ها و براي دندان هاي فک بالا4 تا 5 ماه بعد ازکشيدن است
برخي از عوارض کاشت دندان
يکي از قابل توجه ترين عوارض اين کار، بروز تورم در موضع کاشت ايمپلنت است. که البته دو تا 3 روز پس از عمل کم شده و تا 5 روز آينده بعد از عمل از بين ميرود.
- کبود شدن لب ها
- بيحسي صورت و لب
- خونريزي جزئي
پس از کاشت قطعه ايمپلنت موارد زير را در نظر بگيريد :
- 3 تا 7 روز پس از کاشت ايمپلنت، از مصرف قهوه، سيگار و مشربوات الکي خوددار کنيد
- تمام داروهاي تجويز شده توسط دندانپزشک را به موقع مصرف کنيد.
- تا حداقل يک روز بعد از عمل ناحيه کاشت را مسواک نزنيد
- حداقل تا 8 ساعت بعد عمل سعي کنيد دهان خود را شستشو ندهيد
- به صورت مرتب از دهانشويه هاي استفاده کنيد
- براي جلوگيري از تشديد خونريزي هرگز آب دهان خود را تف نکنيد.
قيمت انواع ايمپلنت دندان
هزينه هاي تمام شده خريد و نصب قطعات کاشتني دندان معولا نسبت به ساير خدمات دندانپزشکي بيشتر است. و اين طبيعي است زيرا هم قطعات گران هستند و هم روند انجام عمل مشکلتر و زمانبرتر است.
از تمام هزينه اي که براي دندان کاشتني خود صرف ميکنيد بيشتر آن مستقيما براي خريد و بکارگيري متريال مورد نياز مورد نياز، استفاده ميشود. و طبيعي است که هرچه فرآيند درماني تخصصي تر باشد هزينه ها نيز در هر صورت بالا خواهد بود.
هنگام کاشت اين قطعات سعي کنيد نمونه هاي ارزان آن را خريداري نکنيد و فريب تبليغات رسانه ها و کلينيک ها را نخوريد. براي کسب اطلاع از هزينه هاي نهايي اينکار بهتر است به دندانپزشک متخصص مراجعه کنيد.
منبع : آريا